Βιογραφικό Σημείωμα

  1. Ψάνουμε στο google για βιογραφικό σημείωμα. Μόλις εμφανιστούν τα αποτελέσματα πατάμε στο κουμπί Εικόνες για να δούμε εμφανισιακά τα βιογραφικά σημειώματα.
  2. Βρίσκουμε κάποια βιογραφικά σημειώματα και καταγράφουμε τους τίτλους, τα μέρη που έχουν. Π.χ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ/ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ/ΣΠΟΥΔΕΣ/ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ, ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ, ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ, ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ
  3. Ανοίγουμε το Libreoffice Writer. Αποθηκεύουμε ως biografiko.odt
  4. Θα φτιάξουμε μια δομή με τίτλους αριστερά και τις πληροφορίες που θα βάζουμε δεξιά. Θα αφήσουμε τα περιγράμματα αρχικά για να βλέπουμε την δομή και θα τα αφαιρέσουμε στο τέλος. Οπότε πηγαίνουμε Πίνακας/Εισαγωγή/Πίνακας. Ορίζουμε 2 στήλες και αρχικά 7 γραμμές.
  5. Εισάγουμε στο 1ο κελί πάνω αριστερα το κείμενο ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.
  6. Εισάγουμε στο 2ο κελί ακριβώς από κάτω το κείμενο ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ και στα επόμενα από κάτω ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ, ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ, ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ, ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ. Δεν έχουμε πάντα όλα αυτά τα μέρη στο βιογραφικό μας, ανάλογα με το που θα το στείλουμε επιλέγουμε αν θα βάλουμε κάποια.
  7. Επιλέγουμε όλη την 1η στήλη και ορίζουμε μέγεθος γραμματοσειράς 16, έντονα γράμματα και δεξιά στοίχιση.
  8. Στο 1ο κελί μέσα ακριβώς κάτω από το ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ κάνουμε χώρο και γράφουμε ένα σε κάθε γραμμή, τα εξής : Επώνυμο/Όνομα, Διεύθυνση, Τηλέφωνα ,mail, Υπηκοότητα, Ημ/νια Γέννησης, Φύλλο.
  9. Επιλέγουμε το τελευταίο κείμενο που μόλις γράψαμε και ορίζουμε γραμματοσειρά 12, όχι έντονα και δεξιά στοίχιση
  10. Στο 2ο κελί δεξιά από τις ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ εισάγουμε τα προσωπικά μας στοιχεία επικοινωνίας, ένα σε κάθε αντίστοιχη γραμμή. Δηλαδή εκεί που στην αριστερή στήλη έχει τίτλο Επώνυμο/Όνομα γράφουμε το επώνυμο και το όνομά μας. Από κάτω την διεύθυνσή μας κτλ. (Δεν χρειάζεται να γράψουμε την πραγματική διεύθυνση και το τηλέφωνό μας τώρα, θα τα συμπληρώσουμε σωστά όταν πραγματικά στείλουμε το βιογραφικό μας)
  11. Αφήνουμε το κελί ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ και πάμε μέσα στο κελί ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ακριβώς από κάτω από το ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, εισάγουμε σε γραμματοσειρά 12, όχι έντονα, το κείμενο 2016-2018
  12. Στο δεξιό κελί ακριβώς δίπλα από το 2016-2018 εισάγουμε Απόφοιτος 1ου ΕΠΑΛ Ασπροπύργου με πτυχίο στην ειδικότητα της (την ειδικότητά που θα επιλέξετε)
  13. Παρόλο που δεν γνωρίζουμε το μέλλον μπορούμε να βάλουμε και επιπλέον σπουδές ή σεμινάρια. Π.χ. αριστερά 2019-2020 και δεξιά Απόφοιτος δημοσίου ΙΕΚ με πτυχίο Μαγειρικής ή Σεμινάρια ναυαγοσωστικής στην Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία ή οτιδήποτε θα θέλατε να κάνετε. Μπορείτε να ψάξετε και πληροφορίες στο διαδίκτυο για τις σχολές που μπορείτε να παρακολουθήσετε.
  14. Στο από κάτω κελί ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ, ακριβώς από κάτω από το ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ, εισάγουμε μία ή παραπάνω κενές γραμμές. Στο δεξιό κελί ακριβώς δίπλα από τις κενές γραμμές εισάγουμε ο καθένας ότι γνωρίζει βάζοντας και το πτυχίο εάν έχουμε αλλιώς το επίπεδό μας (μέτρια/καλή/πολύ καλή γνωση)π.χ. Αγγλικά - πτυχίο Lower, στην από κάτω γραμμή Ρώσικα - πολύ καλά κτλ
  15. Στο από κάτω κελί ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ, ακριβώς από κάτω από το ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ, εισάγουμε μία κενή γραμμή. Στο δεξιό κελί ακριβώς δίπλα από την κενή γραμμή εισάγουμε γνώσεις και δεξιότητες που μπορεί να έχουμε που δεν φαίνονται από την εκπαίδευση μας. Π.χ. άνεση και ικανότητες πάνω στο σχέδιο και την ζωγραφική, κατασκευή αντικειμένων, γνώσεις και πτυχία στην μουσική ή στον χορό, γνώσεις και επιτυχίες πάνω σε ένα άθλημα ή κάτι άλλο κτλ Οτιδήποτε θα μπορούσε να είναι έμμεσα χρήσιμο σε μια δουλειά. Π.χ.σε ένα ξενοδοχείο διοργανώνονται δραστηριότητες και θα μπορούσε να είναι χρήσιμες οι γνώσεις χορού ή μουσικής. Σε μια επιχείρηση που ξεκινάει γνώσεις πάνω σε σχέδιο, σε ζωγραφική ή διακόσμηση είναι πάντα χρήσιμες. Μην παραλείπεται κάτι που γνωρίζετε, μπορεί να κάνει αυτό την διαφορά από τους άλλους.
  16. Στο από κάτω κελί ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ, ακριβώς από κάτω από το ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ, εισάγουμε μία κενή γραμμή. Στο δεξιό κελί ακριβώς δίπλα από την κενή γραμμή εισάγουμε διάφορα ενδιαφέροντα που έχουμε, δηλαδή χόμπυ και άλλες ασχολίες. Τα ενδιαφέροντα μοιάζουν με τις δεξιότητες που περιγράψαμε παραπάνω αλλά δεν δείχνουν άμμεσα κάποιες ικανότητες, όπως π.χ. να γνωρίζουμε ζωγραφική που είναι και δεξιότητα. Για παράδειγμα το ότι μας αρέσουν τα ταξίδια είναι στα ενδιαφέροντά μας και εάν η δουλειά που ζητάμε περιέχει ταξίδια, ο πιθανός εργοδότης μας θα το δει θετικά, ή π.χ. μας αρέσει να παίζουμε σκάκι ή κάποιο άθλημα ή η γυμναστική γενικότερα. Μπορούμε να βάλουμε οτιδήποτε, βοηθάει να δώσουμε μια εικόνα μας σε κάποιον που δεν μας ξέρει.
  17. Μαζί με το βιογραφικό μας μπορεί να μας ζητηθούν και αντίγραφα πτυχίων και σπουδών που έχουμε κάνει. Αυτά λέγονται συνημμένα και είναι προαιρετικά.
    1. Στο από κάτω κελί ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ, ακριβώς από κάτω από το ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ, εισάγουμε μία κενή γραμμή. Στο δεξιό κελί ακριβώς δίπλα από την κενή γραμμή εισάγουμε ότι πτυχία ή πιστοποιητικά δίνουμε μαζί με το βιογραφικό μας, π.χ. αποδεικτικό πτυχίου ειδικότητας ή ξένης γλώσσας. Συνήθως δεν είναι απαραίτητα σε αυτό το 1ο στάδιο που βλέπει κάποιος το βιογραφικό μας, αλλά μπορούμε να ρωτήσουμε πριν το στείλουμε και αν μας ζητηθούν να τα επισυνάψουμε μαζί.
    2. Επίσης εάν έχουμε ήδη εργαστεί κάπου και έχουμε καλές σχέσεις με τον πρώην εργοδότη μας, μπορεί να μας δώσει μια συστατική επιστολή που να λέει κάποια καλά λόγια για μας από την εμπειρία του που μας είχε εργαζόμενο. Και πάλι είναι κάτι που δεν το δίνουμε εάν δεν μας ζητηθεί. Επίσης είναι σημαντικό αυτός που θα μας δώσει συστατική επιστολή να είναι από μια μεγάλη γνωστή επιχείριση ώστε να μετρήσουν περισσότερο οι συστάσεις του.
    3. Εάν δεν βάλουμε συνημμένα πτυχία ή συστατικές επιστολές διαγράφουμε το κείμενο ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ, επιλέγουμε και τα 2 κελιά και από το μενού Πίνακας πατάμε Συγχώνευση. Γράφουμε το εξής ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΠΤΥΧΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΕΑΝ ΖΗΤΗΘΟΥΝ
  18. Για το τέλος αφήσαμε το κελί ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ καθώς αυτό είναι και το πιο σημαντικό. Ακριβώς από κάτω από το ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ, εισάγουμε μία ή παραπάνω κενές γραμμές στις οποίες θα γράψουμε ημερομηνίες π.χ. 2015-2016, όπως κάναμε και στην εκπαίδευση, βάζοντας πάνω τα πιο πρόσφατα. Στο δεξί κελί δίπλα από τις κενές γραμμές θα γράψουμε που εργαστήκαμε, μαζί με την διεύθυνση και σε ποια θέση. Π.χ. Μηχανικός αυτοκινήτου, συνεργείο ALL-ROAD, Ποσειδώνος 999, Γλυφάδα. Συνεχίζουμε προσθέτοντας αριστερά τις ημερομηνίες και δεξιά το που εργαστήκαμε. Την πρώτη φορά που θα εργαστούμε και δεν έχουμε προυπηρεσία, μπορούμε να διαγράψουμε την γραμμή ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ. Όλος ο κόσμος ξεκίνησε χωρίς προυπηρεσία την 1η του δουλειά οπότε δεν είναι ντροπή. Φαίνεται και από την ηλικία μας ότι είναι δύσκολο να έχουμε προυπηρεσί. Επίσης πολλοί εργοδότες ζητάνε νέα άτομα γιατί έχουν περισσότερη όρεξη και αντοχές για δουλειά. Άρα δεν το βλέπουμε αρνητικό. Επίσης δεν χρειάζεται η προηγούμενη δουλειά μας να έχει σχέση με την δουλειά που ζητάμε τώρα. Κάθε προηγούμενη εργασία την σημειώνουμε γιατί είναι κάτι θετικό.

Πηγές