LinuxFanClub Wiki

Υπηρεσίες, Προγραμματισμός, Εκπαίδευση ..

User Tools

Site Tools


el:school:lessons:sintirisi:askiseis:backupfiles


Άσκηση 13 - Parted Magic - Backup αρχείων δίσκου

Δοκιμασμένο σε Hiren's Boot CD 14.1, Parted Magic 6.6, εκτύπωση σε firefox

ΕΙΣΑΓΩΓΗ


  • Η διαδικασία λήψης backup θα πρέπει να γίνεται συχνά π.χ. εβδομαδιαία ή μηνιαία με χρήση ενός εξωτερικού δίσκου μέσα από το ΛΣ.
  • Το backup είναι απαραίτητο διότι κάποια στιγμή το εγκατεστημένο ΛΣ μπορεί να έχει μεγάλο πρόβλημα (λόγω ιών, προβληματικών προγραμμάτων κτλ) και να είμαστε αναγκασμένοι να το διαγράψουμε εντελώς (format).
  • Το πρόβλημα στο ΛΣ μπορεί να είναι τέτοιο που να μην μπορούμε να μπούμε στο ΛΣ να πάρουμε το τελευταίο backup.
  • Την λύση την δίνουν livecd τα οποία φορτώνονται και εκτελούνται στην μνήμη του ΗΥ και μας δίνουν πρόσβαση στα αρχεία στο δίσκο.
  • Στο παράδειγμά μας θα χρησιμοποιήσουμε το Hirens Live CD, στο οποίο υπάρχει το parted magic Live CD, που έχει όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε.

BACKUP ΑΡΧΕΙΩΝ


  1. ΕΚΚΙΝΗΣΗ HIRENS BOOT CD
    1. Θεωρούμε ότι έχουμε ρυθμίσει την εικονική μηχανή ή τον Υπολογιστή μας να εκκινεί πρώτα από το CDROM και έχουμε φορτώσει το Hiren's Boot CD.
    2. Εκκινούμε το Hirens boot cd και στην 1η οθόνη επιλέγουμε το parted magic linux live cd
    3. Περιμένουμε να ολοκληρωθεί η εκκίνηση και να μπούμε στο γραφικό περιβάλλον του Parted Magic
  2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΑΚΕΛΟΥ BACKUP στον εξωτερικό usb δίσκο
    • Καλό είναι να δημιουργήσουμε έναν φάκελο backup στον εξωτερικό δίσκο. Θα πρέπει πρώτα να εμφανίσουμε τα περιεχόμενα του εξωτερικού δίσκου, μία διαδικασία που λέγεται Προσάρτηση (mount).
    1. Πατάμε το εικονίδιο Mount Devices (στην μπάρα κάτω 2ο από αριστερά). Μας εμφανίζονται όλοι οι δίσκοι με τις κατατμήσεις τους (κομμάτια στα οποία έχουν χωριστεί)
    2. Θα επιλέξουμε τον εξωτερικό usb δίσκο. Ο εσωτερικός δίσκος είναι συνήθως ο 1ος δίσκος (/dev/sda), οπότε ο εξωτερικός δίσκος θα είναι ο επόμενος δηλαδή ο 2ος (/dev/sdb). Μπορούμε να τον καταλάβουμε και από το μέγεθός του αν το γνωρίζουμε (π.χ. εδώ περίπου 19GB). Προσαρτούμε λοιπόν το 1ο κομμάτι (κατάτμηση -partition) του 2ου δίσκου /dev/sdb1, πατώντας στο πράσινο κουμπάκι δεξιά από το /media/sdb1 Mount ώστε να αλλάξει σε κόκκινο Unmount .
    3. Στην επιφάνεια εργασίας πατάμε στο εικονίδιο File Manager (Διαχειριστής Αρχείων) και ανοίγουμε τον φάκελο /media/sdb1 και δημιουργούμε τον φάκελο backup
  3. ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΩΝ (BACKUP) από τον 1ο δίσκο (εσωτερικό) στον 2ο δίσκο (εξωτερικό)
    1. Πάμε να δούμε τώρα τα περιεχόμενα του δίσκου από τον οποίο θα πάρουμε backup τα αρχεία. Ο εσωτερικός δίσκος είναι συνήθως ο 1ος δίσκος (/dev/sda). Προσαρτούμε λοιπόν το 1ο κομμάτι (κατάτμηση -partition) του 1ου δίσκου /dev/sda1, πατώντας στο πράσινο κουμπάκι δεξιά από το /media/sda1
    2. Στην επιφάνεια εργασίας πατάμε στο εικονίδιο File Manager (Διαχειριστής Αρχείων) και ανοίγουμε τον φάκελο /media/sda1
    3. Οι φάκελοι των χρηστών βρίσκονται στα Windows XP στον φάκελο Documents And Settings και στα Windows 7 στον φάκελο Users. Επιλέγουμε τον φάκελο Documents And Settings ή Users και με δεξί κλικ κάνουμε αντιγραφή Copy. Πηγαίνουμε στο παράθυρο που βλέπουμε τα περιεχόμενα του 2ου δίσκου (/media/sdb1) μπαίνουμε μέσα στον φάκελο backup και κάνουμε επικόλληση Paste.
    4. Με όμοιο τρόπο αντιγράφουμε από τον 1ο δίσκο στον 2ο δίσκο και όποιους άλλους φακέλους θέλουμε.
    5. Αφού ολοκληρώσαμε με το backup των αρχείων, αποπροσαρτούμε τις κατάτμησεος. Στο παράθυρο που εμφανίζονται οι κατατμήσεων των δίσκων, πατάμε δεξιά από τις κατάτμησεις που είχαμε προσαρτήσει π.χ. /media/sda1 και /media/sdb1 στα κόκκινα κουμπάκια Unmount ώστε να αλλάξουν σε πράσινα Μount.
  4. ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ LIVE CD
    1. Κλείνουμε όλα τα παράθυρα και επιλέγουμε από το μενού logout και στην συνέχεια reboot
**Φόρτωση** Περιεχομένων Δίσκου**Αντιγραφή** Documents And Settings


el/school/lessons/sintirisi/askiseis/backupfiles.txt · Last modified: Y/m/d H:i (external edit)