LinuxFanClub Wiki

Υπηρεσίες, Προγραμματισμός, Εκπαίδευση ..

User Tools

Site Tools


el:linux:debian:desktop:software:add

Εγκατάσταση νέου λογισμικού

Η εγκατάσταση νέου λογισμικού αφού έχουμε καταχωρήσει τις δικτυακές αποθήκες ή τα dvd είναι πλέον πολύ εύκολη. Θα δούμε παρακάτω 2 βασικές εγκαταστάσεις λογισμικού που εάν έχετε εγκαταστάσει debian από cd πιθανόν δεν είναι ήδη εγκατεστημένες. Την πρώτη θα την κάνουμε από το γραφικό περιβάλλον synaptic. Την δεύτερη από την κονσόλα με την εντολή aptitude.

Εγκατάσταση λογισμικού με γραφικό εργαλείο

Έστω ότι θέλουμε να εγκαταστήσουμε την εναλλακτική στο MSOffice σουίτα γραφείου openoffice.

  1. Εκτελούμε το synaptic ως υπερχρήστης.
  2. Έχοντας ενεργοποιημένο το Custom Filters κάτω αριστερά και πάνω δεξιά το όλα, κάνουμε κλικ στο δεξί παράθυρο
  3. Ξεκινάμε να πληκτρολογούμε openof. Θα μας πάει λογικά στο πακέτο που θέλουμε το openoffice.org. Κάνουμε διπλό κλικ.
  4. Μας ενημερώνει ότι το openoffice.org χρειάζεται και άλλες 30-40 βιβλιοθήκες και εφαρμογές για να εγκατασταθεί πλήρως μαζί με τις 5-10 δικές του. Συμφωνούμε επιλέγοντας σημείωση.
  5. Πατάμε στο κουμπί Εφαρμογή. Τελευταία ενημέρωση για τις αλλαγές που θα γίνουν. Εδώ πάντα θα ελέγχετε για τυχόν αναγκαστικές απεγκαταστάσεις. Αν δεν είστε σίγουροι για τις απεγκαταστάσεις αυτές, θα σημειώνετε τα αρχεία που θα αφαιρεθούν για να τα προσθέσετε μετά αν χρειαστεί. Στην περίπτωσή μας λογικά δεν θα υπάρχουν απεγκαταστάσεις. Πατάμε εφαρμογή λοιπόν.
  6. Θα σας ζητήσει να εισάγεται τα αντίστοιχα dvd που έχουν τα απαιτούμενα πακέτα ή αν έχετε δικτυακές αποθήκες θα ξεκινήσει να τα κατεβάζει από το Internet. Τα πακέτα αποθηκεύονται στον φάκελο /var/cache/apt/archives πρώτα, είτε είναι σε dvd είτε στο Internet και μετά προχωράει η εγκατάσταση. Μπορείτε όποτε θέλετε να διακόψετε με ασφάλεια την διαδικασία. Εάν πατήσετε ξανά εφαρμογή από το synaptic θα την επαναλάβει συνεχίζοντας από το σημείο που ήταν!
  7. Κατά την διάρκεια της εγκατάστασης πατήστε στο Details για να δείτε πως ακριβώς γίνεται η εγκατάσταση. Όταν ολοκληρωθεί πατήστε κλείσιμο.

Μην κλείσετε ακόμα το synaptic. Θα δούμε επίσης κάτι χρήσιμο.

  1. Στο δεξί παράθυρο ξεκινήστε πάλι να πληκτρολογείτε openof.
  2. Βρείτε και κάντε δεξί κλικ στο εγκατεστημένο openoffice.org-writer (Πώς; Απλά συνεχίστε να πληκτρολογείτε).
  3. Επιλέξτε Ιδιότητες και πηγαίντε στην καρτέλα εγκατεστημένα αρχεία (και φακέλοι).
  4. Ψάξτε για αρχεία στον φάκελο bin. Είναι στο τέλος στο φάκελο /usr/bin/ με όνομα oowriter και ooweb.
  5. Κλείστε το synaptic και ανοίξτε μια κονσόλα.
  6. Πληκτρολογήστε το όνομα ενός από τα δύο και πατήστε Enter (χωρίς τον φάκελο, θα δούμε στην παρ. Μεταβλητές περιβάλλοντος, το πως το εντοπίζει).

Συνήθως τα ονόματα των εκτελεσίμων είναι ίδια με τα ονοματα των πακέτων. Π.χ. πακέτο kate, εκτελέσιμο kate. Για το λόγο αυτό στο debian εάν δείτε ότι σας λείπει ένα εκτελέσιμο απλώς εγκαταστήστε το πακέτο με το ίδιο όνομα. Αν δεν έχει ίδιο όνομα με το εκτελέσιμο, το πακέτο που το παρέχει, θα το βρούμε με τον τρόπο που περιγράφεται στην παρ.Εύρεση πακέτων λογισμικού.

Παρατηρήστε την ταχύτητα της εγκατάστασης. Οι εφαρμογές τοποθετήθηκαν στο μενού του Gnome Γραφείο. Κάντε εάν θέλετε μια συντόμευση για το OpenOffice.org Writer στην επιφάνεια εργασείας.

Εγκατάσταση λογισμικού μέσω γραμμής εντολών

Η δεύτερη εγκατάστασή μας θα γίνει απλά από την κονσόλα. Μην σας ξεγελάσει όμως αυτό και πιστέψετε ότι από εκεί γίνονται λιγότερα. Θυμηθείται όταν πατήσατε Details κατά την εγκατάσταση. Σας έδειξε μια κονσόλα. Το synaptic λοιπόν δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα frontend πρόγραμμα, μία εφαρμογή που καλεί και χειρίζετε για σας το apt, για να δουλεύετε γραφικά. Πάμε να δούμε την πραγματική εντολή που εκτελείται στο παρασκήνιο. Στο παράδειγμά μας ήταν ή

aptitude install openoffice.org

Μάλιστα είναι πιο γρήγορο να βρούμε και να εγκαταστήσουμε (πάντα ως root) το πακέτο από την κονσόλα, με την βοήθεια του TAB. (apt-g, TAB, i, TAB, openof, TAB, ENTER). Διαφωνείτε; Πάμε λοιπόν να κάνουμε την δεύτερη πολύ μεγάλη εγκατάσταση (αν έχετε εγκαταστήσει από dvd μπορεί να υπάρχει ήδη). Θα εγκαταστήσουμε το περιβάλλον εργασίας kde μαζί με δεκάδες από τις προκαθορισμένες του εφαρμογές. Εγκατάσταση 300-400 πακέτων περίπου, συνολικού μεγέθους περίπου 600Mb. Φαντάζει δύσκολο. Ο διαχειριστής πακέτων του apt όμως το κάνει πολύ εύκολο. Ανοίξτε λοιπόν μια κονσόλα και εκτελέστε:

su
aptitude install kde

Σας εμφανίζεται μια κατάσταση με τα 300+ πακέτα βιβλιοθηκών και εφαρμογών που θα πρέπει να εγκατασταθούν. Προσοχή όπως είπαμε σε πιθανές απεγκαταστάσεις πακέτων. Πατάμε y (ή Ν αφού γυρίσουμε στα ελληνικά προηγουμένως). Τοποθετήστε το dvd που σας ζητείται και πατήστε ENTER.

Προσοχή! Μετά το τέλος της εγκατάστασης, θυμηθείται να κλείσετε όλα τα παράθυρα του nautilus, που εμφανίστηκαν αυτόματα με τα περιεχόμενα του dvd και να αφαιρέσετε το dvd. Αν δεν τα κλείσουμε και δοκιμάσουμε επόμενη εγκατάσταση που χρειάζετε πακέτα από άλλο dvd, θα δοκιμάσει να τα βρει στο παρόν dvd και θα αποτύχει με μύνημα λάθους.

Αφού τελειώσει

  • αποσυνδεθείτε
  • επιλέξτε συνεδρία kde κατά την νέα σας σύνδεση.
  • Το KDE μπορεί να σας αρέσει περισσότερο από το Gnome και να θέλετε να το επιλέξετε ως προεπιλογή.

Το περιβάλλον αυτό μαζί με δεκάδες εργαλεία του το εγκαταστήσατε πριν από λίγο, και μάλιστα με ευκολία. Δείτε στην παρ. |KDE πως να κάνετε τις αρχικές ρυθμίσεις.

Θα μας επιτρέψετε, για τις ανάγκες του παρόντος εγχειριδίου να επιλέξουμε ένα από τα δύο, για λόγους απλότητας. Η πλάστικα θα γύρει προς το προκαθορισμένο περιβάλλον του Debian, το Gnome, αν και πολλές φορές θα τρέχουμε εφαρμογές του kde μέσα από αυτό.

el/linux/debian/desktop/software/add.txt · Last modified: Y/m/d H:i (external edit)