LinuxFanClub Wiki

Υπηρεσίες, Προγραμματισμός, Εκπαίδευση ..

User Tools

Site Tools


el:linux:debian:desktop:software:intro

Εισαγωγή

Από τα πρώτα πράγματα που θα ψάξει ένας χρήστης με ενδιαφέρον, σε ένα νέο λειτουργικό, είναι οι εφαρμογές του. Και εδώ πραγματικά θα αλλάξετε γνώμη για το gnu και open source λογισμικό. Το Debian Linux στα 3 dvd του δίνει χιλιάδες εφαρμογές. Για την ακρίβεια σχεδόν 20000 πακέτα που απαρτίζουν λογισμικό είναι διαθέσιμα. Αρχικά βέβαια, αν εγκαταστήσαμε από cd, το λειτουργικό γνωρίζει την ύπαρξη περίπου 1000 πακέτων από το cd, από τα οποία έχουμε εγκαταστήσει γύρω στα 700. Πριν περάσουμε στην καταχώρηση των πακέτων από τα dvd ας δούμε λίγο πως οργανώνεται το λογισμικό προς εγκατάσταση στο Linux.

Όπως γνωρίζουμε και από τα Windows οι εφαρμογές δεν ανακαλύπτουν τον τροχό ξανά. Για βασικές λειτουργικότητες (όπως εμφάνιση γραφικού μενού, περιήγηση αρχείων κτλ), χρησιμοποιούν έτοιμες βιβλιοθήκες. Στα Windows τις βλέπουμε συνήθως με την μορφή dlls. Οι εφαρμογές λοιπόν, έχουν στο πρόγραμμα εγκατάστασης τους και τις απαιτούμενες βιβλιοθήκες, τις οποίες τοποθετούν σε συγκεκριμένους φακέλους στο λειτουργικό, αν δεν υπάρχουν ήδη, την ώρα της εγκατάστασης.

Το Linux ακολουθεί μια πιο δομημένη φιλοσοφία, που όμως αρχικά δημιουργεί προβλήματα στον χρήστη. Στην εγκατάσταση μιας εφαρμογής λοιπόν δεν εγκαθίσταται καμία απαιτούμενή της βιβλιοθήκη. Θα πρέπει να έχει ήδη εγκατασταθεί ξεχωριστά. Αυτό δημιουργεί μικρότερα μεγέθη αρχείων εγκατάστασης και καλύτερο έλεγχο, αφού δεν επιτρέπεται στην κάθε εφαρμογή να εγκαθιστά όποια εκδόση βιβλιοθήκης την βολεύει (που πιθανόν δημιουργεί προβλήματα σε άλλες εφαρμογές). Εάν δεν βρει το λογισμικό προς εγκατάσταση, εγκατεστημένη την βιβλιοθήκη που θέλει, θα αρνηθεί να εγκατασταθεί ή να δουλέψει. Πρόβληματα λοιπόν για τον νέο χρήστη του Linux, προβλήματα που καλείται να λύσει η διανομή με σωστό πακετάρισμα εφαρμογών και έλεγχο εξαρτήσεων από βιβλιοθήκες και άλλες εφαρμογές.

Στο Λειτουργικό Σύστημα Linux η απόλυτη ελευθερία έφερε και πολλές διαφορετικές διανομές. Κάθε μία από αυτές διαλέγει την δικιά της εκδοχή του συστήματος αρχείων, την θέση των βιβλιοθηκών και των αρχείων ρυθμίσεων. Άρα δεν μπορούν να πακεταριστούν οι εγκαταστάσεις των εφαρμογών με έναν ενιαίο τρόπο αφού ανάλογα την διανομή θα πρέπει να τοποθετήσουν ή να βρούν αρχεία και βιβλιοθήκες σε διαφορετικά σημεία. Όλα αυτά τα προβλήματα και οι ιδιαιτερότητες οδηγούν σε δύο καταστάσεις.

  1. Οι περισσότερες διανομές Linux χρησιμοποιούν τα δικά τους πακέτα λογισμικού. Αν βασίζονται στην δομή άλλων εφαρμογών πιθανόν να είναι συμβατά και τα πακέτα της γονικής εφαρμογής.
  2. Για να ξεπεραστούν όλα τα παραπάνω προβλήματα εξαρτήσεων, δημιουργήθηκαν διάφορα πρωτοποριακά συστήματα διαχείρισης πακέτων, των οποίων οι δυνατότητες ξεπερνούν κατά πολύ αυτές που γνωρίζατε από τα Windows. Τα πιο γνωστά είναι :
    • yast (Suse - OpenSuse)
    • yum (RedHat - Fedora)
    • apt (Debian - Ubuntu - Knoppel)
    • emerge (Gentoo)

Κοινά χαρακτηριστικά τους είναι:

  • Η αυτόματη εγκατάσταση ή αφαίρεση όλων των προαπαιτούμενων ή πακέτων και βιβλιοθηκών που χρειάζεται μια εφαρμογή για να εγκατασταθεί καθώς και
  • Η πλήρης αναβάθμιση ολόκληρης της διανομής!

Βέβαια υπάρχει πάντα ο χειροκίνητος και δύσκολος τρόπος, της εγκατάστασης από τον πηγαίο κώδικα, εάν τα πακέτα δεν είναι διαθέσιμα για την διανομή μας. Θα πρέπει να είναι η τελευταία και αναγκαστική από τις επιλογές μας, αφού δεν παρέχει αυτόματο έλεγχο εκδόσεων και αναβαθμίσεων στην συνέχεια. Όταν ξεκινήσετε βέβαια να χρησιμοποιείται έναν προηγμένο διαχειριστή πακέτων λογισμικού, όπως για παράδειγμα το apt, θα ξεχάσετε όλα τ' άλλα. Τα προβλήματα εξαρτήσεων δεν θα σας απασχολούν και θα απολαμβάνετε εγκαταστάσεις!

Αφού λοιπόν το λογισμικό στο Linux είναι ελεύθερο, πάντα θα παρέχονται και αναβαθμίσεις δωρεάν και σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα. Αρα ποιο είναι το καλύτερο μέρος να βρίσκονται συνέχεια; Μα φυσικά το Internet και οι εγκαταστάσεις/αναβαθμίσεις να γίνονται απευθείας από δικτυακές αποθήκες λογισμικού. Εδώ λοιπόν φαίνεται και η δύναμη του Linux, για όσους έχουν γρήγορη σύνδεση στο Internet, αλλά και η αδυναμία του να καλύψει αποτελεσματικά χρήστες χωρίς σύνδεση.

Το Debian είναι η διανομή με τον μεγαλύτερο αριθμό πακεταρισμένων εφαρμογών. Όμως λόγω της αυστηρής πολιτικής του (όπως και άλλες διανομές), περιέχει μόνο πλήρως ελεύθερο λογισμικό. Δεν περιέχει στα επίσημα cd και dvd του, αρκετές χρήσιμες εφαρμογές για τον απλό χρήστη, όπως flash, acroread, java (που τώρα περνάει στο open source!). Μην ανησυχείτε υπάρχουν σε αποθετήρια στο Internet όλα όσα λείπουν. Και για τους χρήστες που δεν έχουν πρόσβαση;

Υπάρχει τρόπος να δημιουργηθεί DVD με extra πακέτα, πανομοιότυπο με κομμάτια δικτυακών αποθετηρίων και να γίνει από εκεί η εγκατάσταση. Θα παραθέσουμε τον τρόπο παρακάτω και μένει να πείσετε έναν φίλο σας με γρηγορη σύνδεση στο Internet να μπει στον κόπο να σας τα ετοιμάσει.

Παρακάτω θα παραθέσουμε και τις 2 λύσεις. Για τους χρήστες με σύνδεση στο Internet και για εκείνους που θα κινηθούν με dvd. Όμως ακόμα και οι πρώτοι καλό είναι να έχουν ένα σετ με 4 dvd, (τα 3 του debian και το extra που θα φτιάξουμε) αφού πολύ πιθανόν να χρειαστουν να εγκαταστήσουν debian σε μηχάνημα αρχικά ή γενικά δεν έχει σύνδεση στο Internet.

el/linux/debian/desktop/software/intro.txt · Last modified: Y/m/d H:i (external edit)