LinuxFanClub Wiki

Υπηρεσίες, Προγραμματισμός, Εκπαίδευση ..

User Tools

Site Tools


el:linux:debian:desktop:software:update

Αναβάθμιση

Πριν από την αναβάθμιση λογισμικού από δικτυακές αποθήκες θα πρέπει να καταχωρήσουμε την νέα λίστα πακέτων μέσω δικτύου, μέσω της εντολής

aptitude update 

ή από το synaptic πατώντας ανανέωση.

Για αναβαθμίσεις από dvd θα πρέπει, εάν έχετε νέα dvd, να αφαιρέσετε τις καταχωρήσεις για τα παλιά μέσα εγκατάστασης από το synaptic (Ρυθμίσεις / Repositories / Μέσα εγκατάστασης) και να ξαναπεράσετε από την αρχή τα dvd σας όπως περιγράψαμε στην παρ. Προσθήκη λογισμικού από DVD γραφικά - μέσω synaptic

Αναβάθμιση πακέτων λογισμικού

Η αναβάθμιση πακέτων λογισμικού γίνεται είτε με γραφικό τρόπο, είτε από την γραμμή εντολών. Από το synaptic επιλέξτε όποιο πακέτο θέλετε. Κάνοντας δεξί κλικ αν υπάρχουν διαθέσιμες αναβαθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε σημείωση για αναβάθμιση. Εναλλακτικά μπορείτε να δείτε όλα τα πακέτα με δυνατότητα αναβάθμισης, επιλέγοντας το αντίστοιχο φίλτρο δεξιά.

Από την κονσόλα απλώς εκτελέστε την εντολή εγκατάστασης του πακέτου. Εάν είναι ήδη εγκατεστημένο και υπάρχουν διαθέσιμες αναβαθμίσεις θα αναβαθμιστεί αυτόματα. Π.χ. για να εγκαταστήσετε την νέα έκδοση του firefox

aptitude install firefox

Πλήρης αναβάθμιση λειτουργικού Debian GNU/Linux

Το Debian έχει ίσως την ταχύτερη και πιο αξιόπιστη πλήρη αναβάθμιση διανομής. Η πλήρης αναβάθμιση μπορεί να γίνει είτε γραφικά, είτε από γραμμή εντολών. Προτείνετε το δεύτερο, ειδικά αν έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία αναβάθμιση και τα νέα πακέτα είναι δεκάδες. Εκτελέστε λοιπόν τις εντολές.

aptitude update
aptitude dist-upgrade

και απολαύστε την διαδικασία. Υπάρχει και μια δεύτερη εντολή.

aptitude upgrade

Η διαφορά της με την προηγούμενη είναι ότι αναβαθμίσει όλα τα εγκατεστημένα πακέτα. Δεν θα προσθέσει νέα, ούτε θα αφαιρέσει υπάρχοντα.

Η προηγούμενη εντολή (aptitude dist-upgrade) θα ελέγξει για τυχόν διαφορές μεταξύ της παρούσας έκδοσης του Debian και των εγκατεστημένων πακέτων στον υπολογιστή σας. Εάν κάποια ήδη εγκατεστημένα πακέτα κρίθηκαν από την διανομή ότι δεν χρειάζονται πλέον, αυτά θα αφαιρεθούν. Επιπρόσθετα, θα εγκατασταθούν τυχόν νέα πακέτα που προστέθηκαν στην βασική εγκατάσταση του debian. Το πλεονέκτημα που σας δίνει είναι ότι δεν θα ξαναχρειαστεί να εγκαταστήσετε την διανομή ποτέ από την αρχή. Κάποιος που εγκαθιστά από τα dvd του debian την παρούσα στιγμή την διανομή από το μηδέν θα έχει το ίδιο βασικό σύστημα Debian με εσάς, που την είχατε εγκαταστήσει πριν από 2 χρόνια, πλην όμως μόλις εκτελέσατε την aptitude dist-upgrade. Εντυπωσιακό!

Η πλήρης αναβάθμιση λογισμικού εγκυμονεί όμως κινδύνους. Ο κανόνας που ορίζει ότι όταν κάτι δουλεύει δεν το πειράζουμε, ισχύει και εδώ. Εάν βέβαια χρησιμοποιείται το λειτουργικό για προσωπικές εργασίες, δεν είναι μεγάλο το ρίσκο. Εάν όμως ισχύουν τα παρακάτω πριν από μια πλήρη αναβάθμιση πάρτε οπωσδήποτε αντίγραφα ασφαλείας (δείτε την παρ.Αντίγραφα Ασφαλείας Κατάτμησης Λειτουργικού. Πότε λοιπόν επιβάλλετε η λήψη αντιγράφων ασφαλείας;

  1. Εάν έχετε αρκετούς μήνες να κάνετε πλήρη αναβάθμιση και τα πακέτα προς αναβάθμιση είναι πάνω από τα μισά στο σύστημά σας.
  2. Εάν δουλεύετε τον υπολογιστή ως server.

Εάν το μηχάνημά σας λειτουργεί ως server, να έχετε υπ' όψιν ότι δεν έχει νόημα να αναβαθμίσετε, εάν όλα δουλεύουν καλά, από μία έκδοση testing σε μία άλλη έκδοση testing. Και η μία και η άλλη έχουν πάντα πιθανά bugs. Εάν δεν σας δημιουργούν πρόβλημα τα bugs στην τωρινή έκδοση testing που δουλεύετε, δεν σημαίνει ότι δεν θα βγουν στην επιφάνεια και τα bugs της νέας έκδοσης. Έχει νόημα μόνο η αναβάθμιση από stable σε stable. Δείτε την παρ. Διαλέγοντας μεταξύ σταθερών/δοκιμαστικών και ασταθή πακέτων στο εισαγωγικό κεφάλαιο.

el/linux/debian/desktop/software/update.txt · Last modified: Y/m/d H:i (external edit)